17.3.09

'' Torek je KinoDan ''

Zdej sm pa exsausted in tired at all. Ustala sem ob sedmih in šla na politologijo na Lukšiča. Meli smo ga do desetih. Po tem sem šla nazaj v Podutik in s Canijem na Toško čelo. Popoldne sm šla pa u Kolosej v kino za predmet Osnove komunikološkega raziskovanja, kjer sem morala opazovati odzive medijskega občinstva na medijske vsebine v filmu. Naj nebi gledala filma in predvsem zapisovala. Tam sem morala biti že uro pred predstavo, kar je pri ljubljanski gužvi pomenilo, da moram od doma že ene 3 ure pred filmom. Pred tem sem šla še u Outlet- however krneki. Film je bil pa kar super :). Gledala sem hotel za pse.
Andi (Emma Roberts) in njen mlajši brat Bruce (Jake T. Austin) živita pri rejnikih, pri katerih hišni ljubljenčki niti po pomoti niso dovoljeni. Dovoljeno ni še marsikaj in življenje jima je vse prej kot postlano z rožicami. A največ težav imata s skrivanjem svojega prikupnega in večno lačnega psička Petka. Ko nehote naletita na opuščeni hotel, kjer že živita dva iznajdljiva potepuška psa, se otrokoma porodi zamisel. Mali tehnični genij Bruce kopico vsakdanjih predmetov, ki bi bili za večino ljudi navadna krama, predela v tehnološko čudo in s pomočjo prijateljev iz soseske spremeni stari hotel v raj za pse. Ne samo za Petka, temveč za vse potepuške pse, ki jih otroci najdejo na ulici in rešijo pred kruto usodo.

Hotelski "gostje"

Kljub izvrstni igri in odlični kemiji med dvonožnimi igralci, so prave zvezde filma njihovi štirinožni spremljevalci.

Petka igra iz zavetišča rešeni kuža Cosmo. "V filmu smo skušali uporabiti čim več psov iz zavetišč in jim po snemanju najti nove lastnike," pravi producentka Donnerjeva. "Iskali smo pse z izrazitimi značaji, pse z najbolj nenavadnimi muhami, ne pa lepotce."

Te male muhe so pripomogle, da ima vsak pes svoj prepoznaven značaj. Ker se je filmska ekipa odločila, da si ne bo pomagala s posebnimi učinki, so morali najti pravi način, da bodo gledalci pse lahko ločili med sabo. Ne samo na videz, to niti ne bi bilo tako težko. Ampak liki v filmu morajo biti značajsko edinstveni in brez ene same besede je to kar težko doseči.

Da bi pse pripravili na vloge, so za pomoč prosili enega vodilnih hollywoodskih dreserjev Marka Forbesa, ki se med prvim branjem scenarija ni mogel takoj odločiti, ali se naloge neskončno veseli ali ga je groza. A veselje in vznemirjenje sta hitro premagala začetni strah.

Kot v vsakem filmu, so nekatere vloge glavne, druge pa stranske. In tudi skupina štirinožnih junakov je morala imeti nekaj kosmatincev, ki so bolj izstopali. Jedro štirinožne družine je tako poleg Petka še nekaj psov, ki jih skozi film tudi bolje spoznamo:

  • Lenny: eden od prvih dveh prebivalcev v hotelu, 70-kilogramski bullmastiff, nežni velikan, ki je najbolj nesrečen, če ne more gledati skozi okno; če je zaprt brez pogleda na svet, začne zavijati, da vrže na noge vso sosesko
  • Georgia: druga od dveh prvotnih prebivalcev hotela, živahna bostonska terierka drobnega telesa in mogočnega značaja, najraje prinaša žogice, palice in vse ostalo, kar ji je kdo pripravljen metati do onemoglosti, vedno mora nekaj loviti, zato Bruce izumi metalni stroj, ki ga lahko sproži sama in se ves dan igra
  • Cooper: eden od treh psov, ki jih Dave ne more več obdržati v prodajalni, angleški buldog, prežveči in zgrize vse, kar mu pride pod šape, celo registrsko tablico; prizor v filmu, ko psi "telovadijo" na traku s kostmi pred gobci, Cooper pa naredi ovinek in si brez mučenja postreže z njo, ni bil načrtovan, to je bila ena od njegovih samovoljnih potez, a je bila tako prikupna, da so jo uvrstili v film
  • Shep: prav tako pes iz prodajalne, energični mejni ovčar si ne more pomagati, njegov ovčarski nagon je preprosto premočan in ves čas mora imeti občutek, da opravlja delo, za katero je bil ustvarjen, če pri šapi nima ovac, pač zgrinja druge pse, kar se nazadnje izkaže kot zelo koristno
  • Romeo: tretji pes, ki ga v druščino pripelje Dave, ime mu sploh ne pristaja, saj je vse prej kot osvajalec, zelo je sramežljiv, nič ga ne zanima, skriva se pod mizami, je kitajski goli pes in zato brez dlake razen čopkov na glavi, ni največji lepotec, a tega se ne zaveda, še zlasti ne, ko se zaljubi v zapeljivo Julio, in takrat tudi prvič najde pogum, da vzame svoje življenje v svoje šape
  • Julia: pudlica, ki že lep čas ni videla škarij od blizu, je žrtev konjedercev, ko jo otroci rešijo in pripeljejo v hotel; ko pa jo še ostrižejo, postane prava lepotica
  • Henry: na videz nevarni francoski ovčar, ki deluje kot mešanec med dobermanom in rotvajlerjem, toda v resnici je nežna dušica, ki otrokom pomaga rešiti nekaj hudih zagat

Najprej so morali najti pravo vrsto psa za posamezno pasjo vlogo. Pes ne more prebrati scenarija in svojega vedenja prilagoditi opombam v njem. Zato so pač morali najti pse, ki že po značaju ustrezajo vlogam. Forbes jim je pomagal preučiti vse pasme. Želeli so namreč, da bi bil vsak pes nekaj posebnega, da bi bilo različnih pasem čim več. In seveda je že obraz vsakega psa moral izražati, kakšen je.

Vseh psov skupaj je bilo na prizorišču kar okoli 70, nekaj čistokrvnih, veliko tudi mešancev. Okoli dve tretjini so jih rešili iz različnih zavetišč. Med njimi tudi glavnega pasjega igralca Cosma in njegova dvojnika. Med samim snemanjem in že pred njim so uspeli tudi najti nove domove in nove ljubeče lastnike za 14 rešenih psov.

Dresiranje psov za snemanje je trajalo 16 tednov, med tem časom pa so dreserji "trenirali" tudi igralce. Dvonožni in štirinožni zvezdniki so se morali pred snemanjem dobro spoznati in spoprijateljiti, kar seveda ni bilo težko. Prijetni otroci v družbi prijetnih psov, kaj bi si lahko želeli še več? Tako zelo so se vzljubili, da so tudi za kamero in med odmori delovali kot družina. Pred kamero pa so se igralci tako navadili delati s psi in biti v družbi dreserjev, da jih ni več zmotilo, če so med snemanjem za kamero videli dreserja, ki je skakal in krilil z rokami, da bi psu dal prave napotke.

Po predstavi sem šla še v Mr. Peta in v Mullerja, kjer sem kupila ''po pomoti oz. edino ki so jo imeli'' zeliščno sol. Zanimivo in uredu. Caniju sem v Mr. Petu kupila novo vrvico Comfort Petplast, ker je bila prejšnja že zelo obrabljena.

Jutri najbrž ne grem na predavanja iz Osnov trženja. Saj imam toliikoo dela, da še za faxova predavanja kmalu ne bo več časa. Morem se naučit angleščino, ker imam predstavitev v četrtek, za Lukšiča morem nardit do torka poročilo, seminarsko za antropologijo in za trženje.

Boga sem :)

lahko noč*




Ni komentarjev:

Objavite komentar